CISZ

Mi az a CISZ (Caritas Ifjúsági Színjátszó)? Egy amatőr színjátszó csoport volt. Egy baráti társaság, akikkel sok helyre eljutottunk, sok örömet szerezve másoknak és persze egymásnak is. Az Örömhírt akartuk tovább adni. Tovább adni azt a sok szeretetet, amelyet kaptunk szülőktől, hitoktatóktól, papoktól, egymástól. A játék volt a közös nyelvünk.

Az alapítókat még Sipos Vera néni hívta össze 1992-ben a Székesegyházi Plébánia keretein belül.

A kismányoki hittanos táborban született az ötlet: játszunk! Legyünk közösség! Szeptemberben az Egyházak Fesztiválján az alapítótagok pantomim játéka alakította a kezdő közösséget.
(részlet a historia domusból)

Eleinte főleg a vasárnapi evangéliumokat elevenítettük meg Bíró Laci atya gyerekmiséin a Székesegyházban. Majd később egyre nagyobb fába vágtuk a fejszénket. Betlehemesek, szentek és boldogok élete (pl.: Árpád-házi Szent Erzsébet, Boldog Apor Vilmos), gyerekműsorok, operett-musical gálák..., majd végül egy híres regény színpadi adaptációja következett: a Quo vadis, egy többfelvonásos, sokszereplős, igazi nagy kihívás. Az évek folyamán játszottunk időseknek, fiataloknak, vallásosoknak, nem vallásosoknak, szociális otthonokban, hajléktalanszállón, gyerekotthonokban, hittantáborokban, ifjúsági találkozókon, bálokon. 2004-től 2009-ig volt szerencsém vezetni a csoportot.

 

Caritas Ifjúsági Színjátszó