A korrupt emberek sokat ártanak az egyháznak, a szentek viszont világosságot jelentenek mindenki számára

2013.06.03 16:10

Bűnösök, korrupt emberek és szentek. Ferenc pápa erre a témára összpontosította homíliáját a Szent Márta Házban hétfőn reggel megtartott szentmiséjén. Kiemelte, hogy a korrupt emberek sokat ártanak az egyháznak, mert önmagukat imádják. A szentek viszont sok jót tesznek az egyháznak, világosságot jelentenek az egyház számára. A szertartáson, amelyen Angelo Amato bíboros koncelebrált a pápával, a Szentté avatási Kongregáció egyházi és világi munkatársainak, valamint a Szentatya nemesembereinek, vagyis világi kamarásainak egy csoportja volt jelen.

Mi történik akkor, ha mi akarunk a szőlő uraivá válni? Ferenc pápa a napi evangéliumi részletből indult ki homíliájában, amelyben a gonosz szőlőbérlőkről van szó, hogy bemutassa az egyházban levő keresztények három modelljét: a bűnösöket, a korruptokat és a szenteket. A bűnösökről nem szükséges túl sokat beszélni, mert mindannyian azok vagyunk – hangsúlyozta a Szentatya. Ismerjük magunkat belülről és tudjuk, hogy mit is jelent bűnösnek lenni. Ha valaki ezt nem érzi, tegyen látogatást egy lélekgyógyásznál, mert valami nincs rendben nála – javasolta.

A korrupt emberek sokat ártanak az egyháznak, a szentek viszont világosságot jelentenek mindenki számáraAz evangéliumi részlet másfajta személyekről beszél, azokról, akik a szőlőt saját tulajdonukká akarják tenni és elvesztették a kapcsolatot a szőlő urával. Az Úr szeretettel hívott bennünket és vigyáz ránk, de szabadságot is adott nekünk. Ezek a személyek, a bérlők azonban erősnek és Istentől függetlennek érezték magukat. Lassan belesodródtak az autonómiába az Istennel való kapcsolat terén. Úgy gondolták, hogy nincs szükségük az Úrra, ne zavarja őket! Korrupttá váltak. Bűnösök voltak, mint mi mindannyian, de tettek egy további lépést, megszilárdultak a bűnben: nincs szükségük Istenre. Legalábbis úgy tűnik, azonban genetikai kódjukba be van vésve az Istennel való kapcsolat. Mivel ezt nem tudják megtagadni, egy sajátos Istent teremtenek: ők válnak Istenné. Ők a korrupt emberek – mutatott rá Ferenc pápa. Ez veszélyt jelent számunkra is. A keresztény közösségekben a korrupt személyek csak saját csoportjukra gondolnak. Azt mondják: ő jó, mert közülünk való. Valójában azonban csak önmagukért élnek.

Júdás fösvény bűnösként kezdte, aztán a korrupcióban végezte – folytatta a pápa. Veszélyes út az autonómia útja. A korrupt emberek komoly emlékezetvesztésben szenvednek, megfeledkeztek arról a szeretetről, amellyel az Úr létrehozta a szőlőt és bennünket. Elvágták a kapcsolatot ezzel a szeretettel és önimádókká válnak. Mennyi rosszat tesznek ezek a korrupt személyek a keresztény közösségekben! Az Úr szabadítson meg bennünket attól, hogy a korrupciónak erre az útjára sodródjunk – hangsúlyozta a Szentatya.

Ezt követően a szentekről szólt. Utalt XXIII. János pápa halálának 50. évfordulójára, az életszentség példaképére. A napi Evangéliumban a szentek azok, akiket elküld az Úr, hogy beszedjék a bérleti díjat. Tudják, mi vár rájuk, de meg kell tenniük, tudják kötelességüket. A szentek azok, akik engedelmeskednek az Úrnak, imádják Őt és, akik nem vesztették el annak a szeretetnek az emlékét, amellyel az Úr a szőlőt létrehozta.

A korrupt emberek sok rosszat tesznek az egyháznak, a szentek pedig sok jót. A korruptokról János apostol azt mondja, hogy ők az Antikrisztus, akik közöttünk vannak, de nem közülünk valók – figyelmeztetett a pápa. A szentekről Isten Szava úgy beszél, mint világosságról, akik Isten trónja előtt állnak és imádják Őt. Kérjük az Úrtól annak a kegyelmét, hogy bűnösnek érezzük magunkat. Nem általánosságban, hanem a bűn konkrétságában. Kérjük a kegyelmet, hogy ne váljunk korrupttá és, hogy az életszentség útján tudjunk járni – mondta homíliája végén Ferenc pápa a Szent Márta Házban hétfő reggel tartott szentmiséjén.
 

Forrás: Vatikáni Rádió