A pécsi püspökségi kivitelezések záró rendezvénye

2014.12.18 18:13

A Pécsi Egyházmegye 2012. november 29-én írta alá azt a támogatási szerződést, melynek köszönhetően megkezdhette Pécs belvárosában található, egyedülálló értékű épületeinek turisztikai célú felújítását és fejlesztését. Mostani rendezvényünkkel azt szeretnénk megünnepelni, hogy éppen két évvel a szerződéskötés után sikeresen befejeződtek a pályázati forrásból támogatott kivitelezések. A következő hónapokban a kiállítóterek teljes berendezése, a restaurált műtárgyak elhelyezése, illetve a felújított terek bútorokkal történő berendezése is befejeződik. A tervek szerint 2015 tavaszára a Pécsi Püspökség turisztikai szolgáltatásai a nagyközönség számára is elérhetővé válnak.

A kivitelezések lezárultával kiemelt pályázatunk most újabb, jelentős mérföldkövéhez érkezett. A Pécsi Egyházmegye hét Pécs-belvárosi épületét tudtuk felújítani a majdnem 100 százalékos támogatási intenzitású pályázati forrásból: a Pécsi Székesegyház dél-keleti tornyát és déli tetőszerkezetét, a Püspöki Magtárat, a Pécsi Belvárosi Templomot (Dzsámi), a Püspöki Palotát a hozzá tartozó püspöki kerttel és földalatti, „titkos átjáróval”, a Csontváry Múzeum épületét, valamint a Káptalan utcai Kanonoki palotát (volt Martyn-ház) és Zarándokházat.

A felújítások tartalma és értéke:

Pécsi Székesegyház – a Püspöki Magtár projektelemmel együtt 498.856.000 Ft
A kivitelezések a Pécsi Székesegyház déli tetőszerkezetét és dél-keleti tornyát érintették. A tető felújítása azért vált feltétlenül szükségessé, mert a csapadékosabb időszakokban a Dóm beázott és rendkívüli értéket képviselő freskói megrongálódtak. A négy torony közül a dél-keleti torony az évekkel ezelőtt zajlott felújításokból méltatlan módon kimaradt, így ennek a toronynak is halaszthatatlanná vált a renoválása. A felújítások révén egy teljesen új kilátó is helyet kaphatott a Székesegyház tornyában, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Mecsekre és Pécs történelmi belvárosára.

Püspöki Magtár
Az 1700-as évek végén épült Püspöki Magtár teljesen megújult, és új feladatot kapott a projektnek köszönhetően. 2015 tavaszától itt fogadja majd a turistákat a Püspöki Magtár Látogatóközpont, és innen indul el az a vezetett és/vagy egyéni turista útvonal, mely révén minden ide látogató megismerheti a Püspökség múltját, jelenét függetlenül attól, hogy vallási vagy turisztikai céllal érkezik a városba. Ugyanitt egy 200 fő befogadására alkalmas konferenciatermet és két kisebb szekciótermet alakítottunk ki. A két alsó pinceszinten borászati kiállítás várja majd a turistákat.

Püspöki Palota a püspöki kerttel és a „Titkos átjáróval” – 101.168.651 Ft
A pécsi Püspöki Palota, annak csodálatos, csendes kertjével és a Magtár pincéjébe vezető „titkos átjárójával” együtt megújult az elnyert forrásnak köszönhetően. A palota keleti szárnya a püspökök életét bemutató enteriőrökkel, berendezési tárgyakkal immár minden érdeklődő számára látogatható lesz, és vezetett túraútvonalon bárki megcsodálhatja a főleg mediterrán növényekkel beültetett, és szökőkutakkal díszített kertet. A palotakertet a Magtárral összekötő „titkos átjáró” emlékhely és kiállítótér is egyben, ahol a földalatti és vértanú egyházra emlékezünk, és a kommunista éra egyházi üldözéseit mutatjuk majd be a turisták számára. 

Kanonoki palota (Martyn-ház) és KincsTár – 118.476.164 Ft
A régi kanonoki házban kap helyet a jövőben a Püspöki KincsTár, amely a Pécsi egyházmegyei művészettörténeti gyűjtemény értékes műtárgyait, festményeit, szobrait és ezeken keresztül az elmúlt évszázadok püspökeinek életét mutatja be. A pályázati forrás lehetővé tette, hogy a falkutatások eredményeképpen talált florális és geometrikus díszítőfestések rekonstrukciója is megtörténjen a kanonok-ház földszintjén, így minden látogató elámulhat majd a gazdagon díszített falak láttán.

Zarándokház – 86.423.448 Ft
A felújított, Káptalan utcai Zarándokház a jövő évtől 33 fő befogadására lesz alkalmas. 11 szobájában tavasztól a 21. század igényeinek megfelelő körülményeket tudunk biztosítani minden a városba érkező zarándokcsoport számára. E felújítással együtt egy közel 60 zarándokot befogadni képes épületegyüttes jön létre a belváros szívében.

Dzsámi felújításának költsége - 164.718.754 Ft
Pécs belvárosának egyik legismertebb szimbóluma kívül és belül is megújult, és lehetővé vált akadálymentes megközelítése. Az áthelyezett, új főbejáraton keresztül megközelíthető az altemplom és a fogadótér, így új turisztikai útvonalon tárulnak fel a több évszázados emlék eddig rejtett látnivalói. 2015 tavaszától interaktív módon bemutatott kiállítás is segíti a turistákat a Dzsámi történelmének megismerésében.

Csontváry Múzeum rekonstrukciója - 102.717.600 Ft
Az épület, s különösen a homlokzat leromlott állapota miatt vált szükségessé a felújítás, mellyel az épület ismét méltó esztétikai megjelenésével vonzza a látogatókat a Csontváry Múzeumba. A Múzeum épületében a most lezárult átalakítás érintette a jelenleg működő kiállítótereket. A földszint helyiségei kisebb szépészeti beavatkozásokon estek át, így ezek alkalmassá váltak további kiállítások befogadására. A belsőépítészeti átalakítások mellett a felújítás érintette a mosdókat, az épület homlokzatának egészét és a belső kertet, ahol a tervek szerint nyitott rendezvénytér működhet.

A teljes, a jövő év tavaszára befejeződő kiemelt projekt 1.497.246.126 Ft támogatást nyert.

Nagy öröm számunkra, hogy létrejön egy új, hitéleti, turisztikai és kulturális intézményrendszer, amely a Püspökség eredeti hivatásának szolgálatában áll, ugyanakkor képes megfelelni a XXI. század magas szintű idegenforgalmi és turisztikai elvárásainak is. A felújított épületek, az újonnan megnyíló terek, a láthatóvá váló műkincsek tovább gazdagítják a megyeszékhely történelmi örökségét és a Dóm tér környéke ismét a város meghatározó kulturális és spirituális központja lesz. Mindez találkozik azzal a szándékunkkal, hogy reményt nyújtsunk az embereknek, és megmutassuk, hogy az Egyház a jövőt építi.

2014. november 28.

„Püspökvár titkai – a püspöki palotától a dzsámiig”
A DDOP-2.1.1/E.F-12-k2-2012-0001

 

Forrás, fotók: Pécsi Egyházmegye