A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig... (sajtóközlemény)

2012.11.30 18:26

 

„A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig – a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztése” című projekt Támogatási Szerződésének ünnepélyes aláírása

Időpont: 2012. november 29. 11 óra

Helyszín: Püspöki Palota konferenciaterme

 

 

 

A Pécsi Egyházmegye közel 1,5 milliárd forintot nyert az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Program keretén belül, a Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása című pályázaton. A pályázati forrás felhasználása kötött: kizárólag a megvalósíthatósági tanulmányban szereplő épületek turisztikai fejlesztésére, és az azokhoz kötődő építészeti beruházásokra illetve eszközbeszerzésekre fordítható. Ennek az összegnek, és a majdnem 100 százalékos támogatási intenzitásnak köszönhetően (a projekt a Pécsi Egyházmegye költségvetését így nem is érinti) nemcsak egy a 21. század turisztikai igényeit kielégítő idegenforgalmi szolgáltatáscsomag jön létre, hanem a projekt révén a Pécsi Egyházmegyének lehetősége nyílik arra is, hogy azokat a belváros ékét, és Pécs város jelképét jelentő épületeit megújítsa, melyekre azok hatalmas forrásigénye miatt eddig nem volt mód. Ilyen például a Székesegyház méltatlanul régóta éktelenkedő dél-keleti tornya, amelynek felújítása nemcsak esztétikai szempontból jelent majd változást Pécs életében, hanem egy régi álom válhat valóra: végre bárki feljuthat, és madártávlatból nézhet végig az alatta elterülő városon, és a fölé magasodó Mecseken.

 

 

 

 

 

A projekt, a kialakításra váró új turisztikai útvonal elemei, állomásai és azokhoz kapcsolódó fejlesztések:

  • Egy a 21. századi igényeknek megfelelő turisztikai fogadóközpont kialakítása.

  • A Székesegyház dél-keleti tornyának felújítása, és kilátóként látogathatóvá tétele. A Bazilika teljes déli hajójának tetőfelújítása, beázásának megszüntetése, így megóvhatjuk a felbecsülhetetlen Székely Bertalan illetve Lotz Károly freskókat a további károsodástól.

  • A pályázati projekt legkisebb költségvetésű eleme a Püspöki Palota és annak kertjének megnyitása a látogatók előtt, vezetett csoportoknak megmutatjuk a Püspökség érdekesebb, kulturális és turisztikai szempontból legizgalmasabb tárgyait.

  • A palota kertjéből a Püspöki Pincészetbe vezető titkos alagút megnyitása, és a titokzatos „Texas-bár” megismertetése a turistákkal. A Püspöki Pincészet mellett egy interaktív, borászati tematikájú tárlat létrehozása. A pincészet fölött található Püspöki Magtár turisztikai célú felújítása és rendezvényteremmé történő átépítése.

  • A Káptalan utcában található Martyn-Ház felújítása és abban egy egyházi tematikájú tárlat kialakítása.

  • A Káptalan utcai zarándokszállás fejlesztése.

  • A Csontváry múzeum épületének homlokzati felújítása, és más időszakos kiállítások szervezésének lehetővé tétele

  • Gázi Kászim Pasa dzsámija (Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom) turisztikai célú fejlesztése, az Altemplom megnyitása, beázások megszüntetése.

 

Időterv
A támogatási szerződés 2012. november 30-i aláírásával elindul a projekt megvalósítása, a 2013 során pedig elkezdődhetnek a tervezett beruházások, kivitelezések. A projekt – a kivitelezések, turisztikai fejlesztések, eszközbeszerzések – 2014. november 30-val zárul.

A fejlesztések pozitív hatásai:

A jelenlegi gazdasági környezetben kiemelkedő fontosságú, hogy a projekt megvalósulásával a Pécsi Egyházmegye munkahelyeket teremt.

A projekt mindenképpen hiánypótló erejű mind a Pécsi Egyházmegye, mind Pécs szempontjából. A fejlesztések, felújítások révén szorosabbra fűzi a kapcsolatot az egyházmegye és a város között. Egy olyan, amúgy már régóta körvonalazódó együttműködés tud kialakulni e két szereplő között, amely nélkül elképzelhetetlen egy sikeres, virágzó turisztikai cél megvalósítása. A város vezetésével karöltve közös belvárosban kell gondolkodni. Pécs város „Középkori Egyetem” projektje és a vele közvetlen szomszédságban található Székesegyház illetve Püspöki Magtár újjáépítése, továbbá a már múzeum-utcaként emlegetett Káptalan utcába tervezett egyházmegyei múzeumi fejlesztések mind-mind egy bizalomra és együttgondolkodásra épülő kooperációt feltételeznek.

A következő két évre tervezett beruházások, kivitelezési munkálatok okozta kellemetlenségek, kényelmetlenségek miatt Pécs város polgárainak megértését és türelmét szeretnénk kérni. A megvalósuló projekt nagy változást fog hozni a pécsi belváros összképében, az idegenforgalmi szolgáltatások minőségében.

Mindezek mellett a Pécsi Egyházmegye alapcéljai nem sérülnek: továbbra is egyre nagyobb szerepet kíván vállalni az ifjú nemzedékek nevelésében, oktatásában, a nehéz anyagi, és szociális körülmények között élő gyermekek tehetséggondozásában, a szociális ellátásban és természetesen az evangelizáció területén.

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye