Az év végére megújulnak az egyházmegyei épületek Pécsett

2014.05.31 18:03
Az Európai Unió támogatásával „A Püspökvár titkai – a Püspöki Palotától a Dzsámiig – a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztése” elnevezésű projekt keretében a megvalósuló fejlesztések eredményeként 2015-re a Pécsi Székesegyház és környéke hazánk egyik kiemelkedő vallás- és kultúrtörténeti központjává válik. A felújítás az itt élők és az idelátogató turisták lelki üdvét szolgálva a XXI. századi igényeket is kielégítő bemutatással, építészeti és művészettörténeti kincsekkel gyara­pítja a Pécsi Egyházmegye és a város gazdag történelmi örökségét. 
Ennek állomásaként újulhatott meg a Székesegyház délkeleti tornya, melyben most elhelyezésre kerül az újidőkapszula. Az előzményeket tekintve a délnyugati torony felújításakor, 2009 januárjában az épületrész tetején elhelyezkedő kereszt alatti gömbben találtak egy 1886-ból származó mementót, melyből egy üvegkapszulakerült elő az Osztrák-Magyar Monarchia idején használt arany-, ezüst- és rézpénzekkel, valamint az akkori állapotokat rögzítő latin pergamen leírással, tájékoztatást adva a Székesegyház 1882-ben kezdődött nagyszabású felújításáról.
 

 

Az év végére befejeződnek a Pécsi Egyházmegye kezelésében lévő belvárosi épületek uniós forrásból finanszírozott másfél milliárd forintos felújítási munkálatai – jelentették be május 28-án sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Udvardy György pécsi megyéspüspök, Páva Zsolt pécsi polgármester és Hölvényi György egyházügyi államtitkár időkapszulát helyezett el a székesegyház tornyában.
Udvardy György pécsi megyéspüspök, Páva Zsolt pécsi polgármester és Hölvényi György egyházügyi államtitkár időkapszulát helyezett el a székesegyház tornyában.

A Pécsi Egyházmegye kiemelt turisztikai pályázaton nyert el uniós támogatást számos műemlék felújításához. A munkálatok a püspöki palotát és udvarát, a székesegyházat, Gázi Kászim pasa dzsámiját, a Csontváry Múzeum épületét, a püspöki magtár épületét, a Martyn-házat és a Káptalan utcában a zarándokszállás épületét is érintik.
Udvardy György megyéspüspök az időkapszula ünnepélyes elhelyezése előtt úgy fogalmazott, nemcsak a Pécsi Egyházmegyének, de a városnak és Magyarországnak is reményt és jövőt adnak az év végéig tartó munkák. „Hisszük, hogy a beruházások a város épülését, fejlődését szolgálják, miközben az ide érkezők örömére is szolgálnak majd” – mondta.

Hölvényi György elmondta, hogy a beruházások révén Pécs ismét megmutathatja a világnak egyházi értékeit. Szólt arról, hogy a kormány az utóbbi években kiemelten támogatta a vallási műemlékek felújítását, magáénak érezte azok megmentését.

Páva Zsolt azt hangoztatta, hogy a baranyai megyeszékhely polgárai büszkék lehetnek városuk vallási értékeire, hiszen kevés településen léteznek olyan mennyiségben több száz éves egyházi műemlékek, mint Pécsen. Hozzátette: folyamatosan gondozni, ápolni, fejleszteni kell ezeket.
A részben már lezárult beruházásoknak köszönhetően az év végéig felújítják és látogathatóvá teszik a pécsi székesegyház délkeleti tornyát. A bazilika tetejének kijavításával, a beázások megszüntetésével védelmet biztosítanak Székely Bertalan és Lotz Károly felbecsülhetetlen értékű freskóinak.

Megnyílik a látogatók előtt a püspöki palota és annak kertje, valamint a kertből a pincészetbe vezető titkos alagút. A püspöki pincészet mellett borászati kiállítást rendeznek be, a magtár pedig átépítését követően rendezvényhelyszínként, látogatóközpontként működik majd.

Megújul és egyházi témájú tárlatnak ad otthont a Káptalan utcai Martyn-ház, fejlesztik a közelében lévő zarándokszállást, rendbe hozzák a Csontváry Múzeum épületének homlokzatát, megszüntetik a beázást a belvárosi Gázi Kászim pasa dzsámijában, megnyitják az épület altemplomát a nagyközönség előtt, s kívülről is restaurálják az épületet.

A turisztikai célt szolgálva új vendéglátóhelyek és ajándékboltok nyílnak az egyházi értékek környezetében, valamint egy új rendezvénytermet is kialakítanak. A tájékozódást információs pontok segítik majd, a gyerekeket külön foglalkoztató műhely várja, a fogyatékkal élők számára pedig az épületeket akadálymentesítik.

Forrás: MTI